dilluns, 28 de març del 2016

Cànon literari

Un cànon és una selecció d’entre una multiplicitat o conjunt amb finalitat estètica i validesa universal. D’aquesta manera el cànon literari (que no un cànon literari) és l’antologia universal d’obres literàries. La validesa del cànon literari no sol qüestionar-se, ja que ha sigut elaborat al llarg del temps per doctes en la matèria. Seria el mateix qüestionar les lleis de Newton que dubtar la qualitat d’obres com Ulisses de Joyce o El Quixot  de Cervantes de la mateixa manera que seria estúpid atorgar al descobriment científic una càrrega intel·lectual superior al literari. I precisament per aquesta mateixa raó és important mantenir un cànon literari i no menysprear-ne el valor: cometríem un error suposar que la literatura és una organització lliure del llenguatge verbal i que, per tant, no és possible establir criteris de valor per discriminar (positivament i negativa). Un humil redactor no pot enumerar (i potser tampoc ningú, fet que no nega l’existència dels criteris) els valors segons els quals una obra passa a formar part d’aquest cànon per la complexitat que entranya l’univers literari, però també n’està segur de la seua validesa.

Malgrat tot allò exposat anteriorment en favor del cànon literari, s’han d’assenyalar també certes qüestions que no neguen la validesa del cànon (fet que negaria de pas l’existència de criteris per jutjar la literatura) però sí que ens apropa a l’ambigüitat del que suposa tancar o concretar un cànon. Per exemple, el valor de la dona ha sigut inferior a la de l’home, i per tant, també el de les seues obres. Donat que el cànon es construeix al llarg del temps caldria sotmetre el mateix a un “rejudici” i considerar-ne exemplars descartats anteriorment, malgrat que resulte una feina farragosa i de dubtosa rendibilitat econòmica. També cal entendre que normalment, la lectura d’un clàssic (nom que rep l’obra que pertany al cànon) afecta el fet lector mateix, qüestió negativa malgrat que difícilment evitable. 

Téllez, J. (2016). El canon imposible de Harold Bloom | Letras Libres. [online] Letraslibres.com. Available at: http://www.letraslibres.com/revista/libros/el-canon-imposible-de-harold-bloom [Accessed 28 Mar. 2016].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada