dimarts, 29 de març del 2016

Literatura (i fet literari)

El concepte “literatura” en si no té una definició fixa però sí podríem parlar de trets de literarietat per tal de saber si un text és literatura o no (normalment es parla d’una funció estètica). Podem dir doncs que, un text literari és aquell que es caracteritza per la forma de narrar i d’ordenar els esdeveniments de la manera que ho fa i que no li dona quasi importància als ornaments del text sinó a la revaluació del mateix ja que, el propòsit de l’autor és estètic. 

Segons la Real Acadèmia Espanyola (2016), “literatura” és una paraula polisèmica la qual té diversos significats però les que més tenen a veure amb l’ús que s’està fent del terme en aquest cas són les següents:

-  “Art de l’expressió verbal”.

- “Conjunt de les produccions literàries d’una nació, d’una època o d’un gènere”.

- “ Conjunt de coneixements sobre literatura”.

Si fem referència a l’origen d’aquest mot, “literatura” prové etimològicament del terme “litteratura” que vol dir allò escrit. Per la seua etimologia, la literatura està lligada a la cultura, com a manifestació de bellesa a través de la paraula escrita, però aquesta definició deixa fora la literatura de transmissió oral i per la qual cosa és millor parlar, seguint a Aristòteles, de “l’art de les paraules”: la literatura és un art, i per tant, es relaciona amb altres arts. Cal mencionar que La Poètica, de Aristòteles va ser el primer text teòric de gran pes en el que es tracta la qüestió de definir l’art de l’escriptura.

Al llarg dels anys, no s’ha arribat a un acord per establir una definició universal de “literatura”. Segons el context de la crítica literària, s’entén per literatura “el conjunt de textos que són producte de l’art de la paraula” (J. Domínguez Caparrós). A pesar de no existir una definició concreta, han hagut diferents aproximacions al concepte. Algunes de les més importants són les següents i foren creades per alguns autors importants:

El lingüista i filòleg rus Roman Jakobson digué: “l’objecte de la literatura és la literalitat, que és el que fa d’una obra determinada una obra literària”. La literalitat va nàixer amb els formalistes russos.

Per altra banda, el lingüista búlgar Tzvetan Todorov digué: “la literatura és un mitjà de prendre posició davant els valors de la societat; diguem d’una vegada que és ideologia. Tota literatura ha sigut sempre ambdues: art i ideologia”.

El filòsof i pedagog espanyol Joaquin Xirau opinava que “la literatura, com l’art, és una de les formes més elevades de consciència, és una forma de coneixement i d’autoreconeixement”.

Per últim, tenim la definició de la bibliotecària, filòloga i lexicògrafa espanyola Maria Moliner. Ella deia que “la literatura és l’art que fa ús de la paraula com a mitjà d’expressió, la paraula parlada o escrita”.
Si el que volem és parlar del fet literari, em de dir que aquest és anterior a l'època de l'aparició de l'escriptura ja que, a l'Antiguitat i a l'Edat Mitjana era de transmissió oral. No hi havia escriptors però sí joglars.

Elena Gallardo Paúls (18 de octubre de 2009). 1. Qué es la literatura: definición. Recuperat de: 
http://peripoietikes.hypotheses.org/41


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada