dimarts, 29 de març del 2016

Gènere dramàtic

Un drama és un conflicte vital entre essers humans. Així doncs, transportant aquest concepte al món literari, el gènere dramàtic és el que representa un drama mitjançant el diàleg dels personatges que el patisquen.
L’autor, qui exposa el conflicte, serà un dramaturg, i també serà qui indique el temps i l’espai concret on es desenvoluparà tota l’acció, que en realitat no està directament descrit ni narrat explícitament (a exepció d’alguna acotació), sinó que es vist per l’espectador. Per tant, aquest gènere està pensat per a ser representat de manera pública, per la qual cosa la seu extensió inclou les obres de teatre. Així que, encara que l’obra estiga escrita, el realment important és el que ocorre i com es fa que ocorrega a l’hora de dur-la a terme. Això inclou el factor del actors i l’ambientació, la posada en escena, independentment de que siga prosa o vers.
L’estructura d’una obra dramàtica segueix el següent esquema: introducció i presentació dels dos bàndols enfrontats, el nus on es desenvolupa l’acció i el xoc de les dos forces, i el desenllaç on es resol el problema d’una o altra manera.
Els elements formals d’una obra dramàtica són:
-El text principal (subdividit en actes, quadres, escenes, diàleg, monòleg, quan els personatges parlen sobre la pròpia obra i la veu en off).
-Les acotacions o text secundari, que aporten la informació necessària per a representar l’obra, tant de l’escenografia com dels personatges.
-La pròpia representació teatral.
-Els personatges i les diferents categories.
A més dins de l’obra dramàtica trobem dos camps diferenciats:
-Formes majors: la tragèdia, la comèdia, el mateix drama (ja siga històric, isabelí, líric, litúrgic, passional, social, satíric, escolar o abstracte) i la tragicomèdia (combinació dels anteriors).
-Formes menors: entremesos, pas, monòleg, farsa, vodevil, i les modalitats musicals (òpera, sarsuela, sainet i lloa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada