dilluns, 28 de març del 2016

Gènere narratiu

Segons l'escola de tecnos "La narrativa és el gènere de l'obra en el quals es relaten uns fets inventats o reinventats, desenvolupats en un espai i en un temps determinats, fets que parteixen d'una realitat concreta i que arriben als lectors a través del llibre."(Xtec.cat, 2016)


Hi ha cinc elements que solen tindre tots els gèneres narratius: En primer lloc, el narrador és el que presenta la història i servix d'intermediari entre els fets i el lector. Es pot presentar en el text com narrador personatge, narrador testimoni o narrador objectiu que narra el que veu. El segon element són els personatges que són els éssers que habiten i participen en la història narrada. Hi ha personatges principals i secundaris que solen evolucionar al llarg de l'obra. En tercer lloc, trobem l'ambient que és un lloc físic on ocorren els fets narrats. El quart element són els esdeveniments, alguns tenen relació amb els actes dels personatges i l'acció narrades. Finalment està el diàleg que fa referència a la conversació entre dos o més personatges.



El gènere narratiu se subdividix en tres grans grups: en primer lloc està el conte que és una narració breu, de ficció i que en un principi es crea per a ser transmesa oralment. En segon lloc, trobem la novel·la, també de ficció, però es diferencia del conte en què la seua extensió és més llarga, sol estar dividida en capítols i hi ha gran quantitat de personatges, sol existir una relació entre els personatges, l'ambient i els successos. Finalment, alguns estudiosos han introduït la crònica que és una narració que sol narrar fets reals.



El gènere narratiu és un dels pilars fonamentals dins de l'aprenentatge literari dels xiquets i les xiquetes. El principal aspecte que caracteritza a la narració és la creativitat que està estretament vinculada a la imaginació, característica que posseïxen tots els xiquets i xiquetes, amb la qual cosa, este gènere sol tindre major importància durant la infància. Este fet afirma que és el col·legi qui ha d'ajudar a transmetre este tipus de gènere perquè així els alumnes i alumnes ho disfrutaran de tal forma que arribaran a introduir la narració en la seua vida diària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada