dimarts, 29 de març del 2016

Conte

El conte és una narració, generalment breu, que s’inclou dins del gènere narratiu i que descriu un fet o bé fictici o bé real, amb la finalitat d’entretenir, moralitzar... Aquest està format per una o diverses seqüències que converteixen la història en trama. En el conte existeix un recurs imprescindible: un narrador que explica el que ocorre mentre apareix, almenys, un personatge caracteritzat. Normalment, s’introdueixen els contes amb un títol que fa referència a algun aspecte significatiu posterior de la narració o a un element important de la trama.

Dintre d’aquest tipus de narració, existeixen diferents estils narratius: el directe, el indirecte i el indirecte lliure.  El primer estil mencionat és el del diàleg i el del monòleg en el qual es sol utilitzar el present. En aquest cas, allò que diu el personatge es plasma directament en el text sense necessitat d’un narrador. El segon és l’indirecte i és el contrari al directe: allò que diu el personatge es plasma en el text per mitjà d’un narrador que ho explica. S’hi  utilitzen diferents temps verbals de passat, tant de l’indicatiu com del subjuntiu. Per últim tenim l’estil indirecte lliure en el qual la veu del personatge apareix en el text inclosa en el discurs del narrador, qui li cedeix la paraula indirectament.


Existeixen molt tipus de contes que varien segons una sèrie de recursos discursius: la trama, la descripció i el diàleg.

EDU365.CAT. Tot això són contes. Recuperat de:  http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/prosa/contes/pantalla4.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada